Barion Pixel

8 fontos tény a kalciumról

kalcium-hatasa

A kalcium egy létfontosságú tápanyag. Miért van rá szükségünk és mit kell tudunk róla? Nézzük!

1. Fontos szerepe van a szervezet megfelelő működésében

A szervezetnek kalciumra van szüksége a vér keringéséhez, az izmok mozgatásához és a hormonok felszabadításához, illetve a kalciumnak fontos szerepe van a fogak és a csontok egészségének megőrzésében is. Csontjainkra és fogainkra úgy is gondolhatunk, mint testünk kalcium tárolójára, hiszen ha táplálkozásunk során nem gondoskodunk megfelelő mennyiségű kalciumbevitelről, akkor a szervezet a csontjainkból vonja ki a számára szükséges kalciumot.

2. A szervezetünk nem képes kalciumot termelni

A szervezetünk nem termel kalciumot, ezért ennek beviteléről nekünk kell gondoskodnunk. Ezt megtehetjük magas kalciumtartalmú ételek fogyasztásával is. Ide tartoznak például:

  • tej, sajt és joghurt és más tejtermékek
  • sötétzöld színű leveles zöldségek (kelkáposzta, spenót, brokkoli)
  • fehér bab
  • szardínia
  • kalciummal dúsított gabonafélék, pékáruk
  • kalciummal dúsított narancslevek

3. Felszívódásához D-vitaminra van szükség

A szervezetnek D-vitaminra van szüksége a kalcium felszívódásához. Ez azt jelenti, hogy ha alacsony a szervezetünk D-vitamin szintje, akkor hiába étkezünk kalciumban gazdagon, mégsem tud megfelelően hasznosulni az elfogyasztott kalcium.

A szükséges D-vitamint szintén pótolhatjuk étkezéseink során, ha szeretjük a halat, a tojást és a gombaféléket. Ha azonban ezeket az ételeket nem tartalmazza az étrendünk, akkor szükség lehet a D-vitamin pótlására, amit megtehetünk például a Saludynam étrend-kiegészítő szirup segítségével is. Ezzel a sziruppal egyaránt pótolhatjuk a kalciumot és a D-vitamint is, sőt a Saludynam ezek mellett még kiváló magnéziumforrás is.

4. A nők számára különösen fontos

Számos tanulmány kimutatta, hogy a kalcium enyhítheti a premenstruációs szindróma (PMS) tüneteit, ugyanis a vizsgálatok során megállapították, hogy a PMS-ben szenvedő nők szervezetében alacsonyabb a kalcium és a magnézium szintje.

5. Ajánlott napi mennyiség életkortól is függ

A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy különböző ételkorokban és élethelyzetekben megváltozhat, pontosabban megnőhet a szervezet kalciumigénye. Egy átlagos felnőttnek naponta 1000 mg az ajánlott mennyiség, azonban az 50 év feletti nők számára, illetve a terhesség és szoptatás ideje alatt 1200 mg fogyasztása is ajánlott lehet.

6. Hiánya egyéb problémákhoz vezethet

Felnőtteknél a túl kevés kalcium növelheti a csontritkulás kialakulásának kockázatát, valamint ha nem fogyasztunk elegendő kalciumot, akkor a csonttörések valószínűsége is emelkedhet. A csontritkulás különösen gyakori az idősebb nőknél, ezért az ő esetükben fokozottabban oda kell figyelni a megfelelő kalciumbevitelre. Ha úgy érzi, hogy étkezés során nem tudja biztosítani a szükséges kalciummennyiséget, akkora a Saludynam étrend-kiegészítő szirup segítségére lehet.

7. Étrend-kiegészítők segíthetnek a pótlásban

Nem mindenki tudja kiegyensúlyozottan biztosítani szervezete számára a szükséges kalciummennyiséget. Sokan például a vegán vagy vegetáriánus étrend, a laktózérzékenység vagy a tejtermékek egyéb okból történő kerülése miatt szenvedhetnek kalciumhiánytól.

Az ő számukra mindenképpen szükséges lehet a hiányzó mennyiség pótlása. A Saludynam étrend-kiegészítő szirup kalciumot, magnéziumot és D-vitamint is tartalmaz és egyaránt ajánlható gyermekkorban és felnőttkorban is. Folyékony állagának köszönhetően könnyen és kényelmesen fogyasztható, kellemes ízéről pedig értékes gyümölcs- és növénykivonatok gondoskodnak.

8. A túl sok kalcium is veszélyes lehet

Bármilyen vitamin vagy ásványi anyag kapcsán fontos, hogy betartsuk a napi ajánlott mennyiségeket. A kalcium esetében is fontos, hogy ne lépjük túl ezt a határt, mert a túl sok kalciumnak akár káros mellékhatásai is lehetnek. A túladagolás tünetei közé tartozik például a székrekedés, gázképződés és puffadás, súlyosabb esetben azonban a vesekő kialakulásának kockázata is megnőhet.

A cikkben szereplő adatok forrása: 8 facts about calcium

Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a változatos és vegyes étrendet. Az oldalon található cikkeinkkel a célunk az információközlés és a tájékoztatás, semmilyen körülmények között nem szeretnénk azt sugallni, hogy étrend-kiegészítő fogyasztása nélkül nagyobb valószínűséggel fordulnak elő a betegségek, illetve nem őrizhető meg az egészség. Kérünk, hogy bármilyen egészségügyi panasz esetén első lépésként konzultálj kezelőorvosoddal és az ő ajánlása szerint járj el.  

Shopping Cart