Barion Pixel

Vashiányos vérszegénység terhesség alatt? Megelőzheted!

A vashiányos vérszegénység várandósság alatt elsősorban fáradtsággal és gyengeséggel járhat. Mivel ez az állapot amúgy is jellemző a kismamákra, ezért hajlamosak lehetnek átsiklani felette. Nézzük, hogy mire kell pontosan odafigyelni a várandósság alatt, illetve mit tehetünk a megelőzésért!

A szakemberek egyre több fórumon igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy a terhesség alatt fokozódik a vashiányos vérszegénység kialakulásának kockázata. A vashiányos vérszegénység egy olyan állapot, amely során nincs elég egészséges vörösvérsejt az oxigén szállításához.

Mi okozhat vashiányos vérszegénységet terhesség alatt?

Terhesség alatt nő a vér mennyisége a szervezetben, és ezzel együtt a szükséges vas mennyisége is megnövekszik. Ennek oka, hogy a szervezet vasat használ fel ahhoz, hogy több vért termeljen a baba oxigénellátáshoz. Ha a vasraktáraink kiürültek, és nem gondoskodunk a megfelelő kiegészítésről, akkor vashiányos vérszegénység alakulhat ki.

Kräuterblut szirup

A Floradix Kräuterblut szirup táplálékkiegészítő szerves kötésű vasat, B1-, B2-, B6-, B12- és C-vitaminokat tartalmaz, melyek hozzájárulhatnak a fáradtság és a kimerültség csökkentéséhez, valamint részt vesznek a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban. Ezenkívül a vas, valamint a B6- és a B12-vitaminok hozzájárulhatnak a normál vörösvértest- és hemoglobin képződéshez. A C-vitamin fokozza a vas felszívódását.

Nem tartalmaz alkoholt, tartósítószert, színező- vagy mesterséges aromaanyagokat, laktózt.

Milyen hatással lehet a vashiányos vérszegénység a terhesség alatt a babára?

A terhesség alatti súlyos vashiányos vérszegénység növelheti a koraszülés kockázatát, sőt összefüggésbe hozható az alacsony születési súllyal, illetve a szülés utáni depresszióval is. Egyes tanulmányok a csecsemőhalál fokozott kockázatát is kimutatták.

Melyek a vashiányos vérszegénység kockázati tényezői a terhesség alatt?

Az alábbi esetekben fokozott lehet a vérszegénység kialakulásának kockázata:

 • ikerterhesség
 • rövid idő a két terhesség között
 • gyakori hányás a reggeli rosszullétek miatt
 • nem megfelelő, vasban szegény táplálkozás
 • erős menstruáció a terhesség előtt
 • igazolt vérszegénység a terhesség előtt

Melyek a vashiányos vérszegénység tünetei a terhesség alatt?

A várandósság hónapjaiban az amúgy is jelen lévő fáradtság és gyengeség mellé még az alábbi tünetek is társulhatnak:

 • szédülés
 • fejfájás
 • sápadt, sárgás bőrszín
 • törékeny haj, köröm
 • légszomj
 • furcsa dolgok iránti sóvárgás (pl. jég, homok)

Ha súlyosabb a helyzet, akkor akár gyors szívverés és koncentrálási nehézség is jelentkezhet. Fontos, hogy ne felejtsük el, hogy a vérszegénység tünetei hasonlóak az általános terhességi tünetekhez, ezért ha bármilyen panaszunk van, akkor arról számoljunk be a kezelőorvosunknak.

Hogyan lehet megelőzni és kezelni a terhesség alatti vashiányos vérszegénységet?

Az egészséges, változatos és vasban gazdag táplálkozás az első lépés, amelyet megtehetünk azért, hogy megelőzzük a terhesség alatti vashiányos vérszegénységet. A legjobb természetes vasforrások közé tartoznak a vörös húsok, a baromfi és a hal, valamint jó, ha szerepelnek az étrendben a sötétzöld színű leveles zöldségek és a babfélék.

Ha úgy érezzük, hogy nem tudunk ezekből az ételekből megfelelő mennyiséget elfogyasztani, akkor fontoljuk meg a vaskiegészítést segítő étrend-kiegészítők fogyasztását. Kiváló választás a Floradix Kräuterblut szirup, amely könnyen bevehető, és segíthet megőrizni a vas, a B1-, B2-, B6-, B12- és C-vitaminok egyensúlyát a szervezetben. Mielőtt azonban belekezdenénk egy ilyen kúrába, mindig kérjük ki a kezelőorvosunk tanácsát!

Bár az állati eredetű termékekből, például a húsból származó vas szívódik fel a legkönnyebben, ha mégsem fogyasztunk elegendő húsféleséget, akkor ügyeljünk arra, hogy a növényi forrásból, valamint az étrend-kiegészítőből származó vas felszívódásának fokozása érdekében fogyasszunk C-vitamin tartalmú ételeket is. Még egy fontos szempont, hogy bár a kalcium rendkívül fontos tápanyag a terhesség idején, mégis figyeljünk oda arra, hogy ne a vaspótlókkal vagy a vastartalmú élelmiszerek fogyasztásával egyidőben vegyük be, mert a kalcium csökkentheti a vas felszívódását.

vashiany-gyorsteszt

Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a változatos és vegyes étrendet. Az oldalon található cikkeinkkel a célunk az információközlés és a tájékoztatás, semmilyen körülmények között nem szeretnénk azt sugallni, hogy étrend-kiegészítő fogyasztása nélkül nagyobb valószínűséggel fordulnak elő a betegségek, illetve nem őrizhető meg az egészség. Kérünk, hogy bármilyen egészségügyi panasz esetén első lépésként konzultálj kezelőorvosoddal és az ő ajánlása szerint járj el.  

Shopping Cart