Barion Pixel

Mi okozhat erős menstruációt?

túl erős menstruáció, vashiány tünetei

Minden nő menstruációs ciklusa eltérő. Ma abban segítünk, hogy felismerd a túl erős menstruáció jeleit, illetve tisztában legyél a következményeivel.

A nők egy része szinte észrevétlenül vészeli át a menstruáció napjait, mások azonban csak nagy szenvedések árán tudják ellátni a mindennapi teendőiket ezalatt az idő alatt. Nem ritka sajnos, hogy a nők olyan erős görcsökkel, illetve olyan mennyiségű folyással küzdenek, amelyek már akadályozzák őket a munkavégzésben, a tanulásban vagy egyéb hétköznapi tevékenységek elvégzésében.

A nők átlagosan 30-40 milliliter vért veszítenek egy ciklus alatt, de egy-egy erősebb menstruáció akár 80 ml vérveszteséget is jelenthet. Az erős, nagy mennyiségű vérveszteséggel járó vérzést más szóval menorrhagiának is nevezik. Dr. Hintalan Albert nőgyógyász egy online magazinban megjelent cikkében úgy fogalmazott, hogy a menorrhagia nem csak a mindennapokat teszi stresszessé és a komfortérzetet csökkenti, de komoly egészségügyi problémát is jelezhet.

Mikor tekinthető túl erősnek a menstruáció?

A szakorvos úgy gondolja, hogy érdemes felkeresni a nőgyógyászatot akkor, ha:

 • 7-9 napig is eltart a menstruáció
 • szinte óránként kell tampont vagy betétet cserélni az átázás miatt
 • vérrögök jelennek meg a menstruáció során
 • rosszullét, gyengeség tapasztalható
 • 21 napnál rövidebb a ciklus
 • két szabályos menstruáció között pecsételő vérzés jelentkezik

Mi okozhatja túl erős menstruációt?

Számos körülmény vagy probléma állhat a háttérben. Az sem ritka, hogy az erős menstruáció nem minden hónapban jelentkezik, hanem csak elszórtan. Emiatt fontos, hogy figyeld önmagad, és amikor úgy érzed, hogy a szokásosnál erősebb a vérzés, illetve a fenti tünetek közül több is jelentkezik, akkor egyeztess kezelőorvosoddal.

Az alábbiakban igyekszünk röviden összegyűjteni, hogy mi állhat az erős menstruáció hátterében. Szeretnénk felhívni a figyelmed, hogy ezek csak tájékoztató jellegű információk, a pontos diagnózis felállításához mindig kérd ki a szakorvos véleményét is.

Erős menstruációt okozhat:

 • Méhen kívüli terhesség: súlyos vérzéssel és görcsökkel járhat, kezelés nélkül akár életveszélyes állapot is kialakulhat.
 • Vetélés: a vetélés alatt és a vetélés időszaka körül gyakori az erős vérzés, így akár egy erősebb menstruációval is összetéveszthető.
 • Méhen belüli fogamzásgátló eszköz használata
 • Egyes gyógyszerek szedése: sok nő esetében például a vérhígítók véráramlási problémákhoz és erősebb menstruációkhoz vezethetnek.
 • Hormonális probléma: ha az ösztrogén túlsúlyba kerül, akkor ez a méhnyálkahártya megvastagodásához vezethet, ami pedig a vérzés intenzitását növelheti.
 • Pajzsmirigy alulműködés is okozhat erős vagy rendszertelen menstruációt.
 • Méhpolip és méh mióma
 • Daganatos megbetegedések
 • Perimenopauza: a menopauza előtti átmenet során fellépő hormonális változások miatt is tapasztalhatsz erős menstruációt.
 • PCOS: ami egy gyakori, a hormonok egyensúlyhiánya miatt kialakuló probléma. Jellemezheti túl erős menstruáció is, de a menstruáció teljes leállása sem ritka.
 • Endometriózis

Előfordulhat az is, hogy csak az első napok erősebbek, a többi nap során a vérzés intenzitása csökken. Ilyen esetben is érdemes kikérni a nőgyógyász tanácsát.

erős menstruáció

Milyen következményei lehetnek az erős menstruációnak?

Mindenekelőtt azt kell megállapítani, hogy vajon tényleg túl erős-e a menstruáció. Ennek egyszerű módja, ha az orvos egy teljes vérkép vizsgálatot kér, amely során képet a kap a hemoglobinszintről és a vasszintről is.

A vasszint ellenőrzése rendkívül fontos, mert az erős menstruáció során az egyik leggyakoribb probléma, hogy vashiány alakul ki a szervezetben.

Ha a vérvizsgálat során beigazolódik a vashiány, akkor minél előbb célszerű elkezdeni a hiányzó vas pótlását. Ez történhet úgy, hogy étrendedben megemeled a vastartalmú ételek mennyiségét vagy vastartalmú étrend-kiegészítőt fogyasztasz.

Vasban gazdag ételek közé tartozik például a vörös hús, a spenót, a quinoa és a hüvelyesek. Fontos tudnod, hogy a vas felszívódását segítheted, ha a vastartalmú ételeket együtt fogyasztod C-vitaminban gazdag ételekkel. Jó választás a kivi, a brokkoli, a kelbimbó, a kelkáposzta és a citrom.

Ha úgy érzed, hogy nem tudod elegendő mennyiségben ezeket az ételeket beilleszteni a mindennapjaidba, akkor válassz vastartalmú étrend-kiegészítőt. A Floradix Kräuterblut szirup például egy ízletes, természetes összetevőket tartalmazó vastartalmú étrend-kiegészítő, amely a vas mellett C- és B-vitaminokat is tartalmaz, így hozzájárulhat a fáradtság és a kimerültség csökkentéséhez, valamint részt vehet a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban.

A Floradix Kräuterblut szirup nem csak erős menstruáció esetén javasolt. Fogyasztása ajánlott nőknek, beleértve a várandós és szoptató anyákat, gyermekeknek, serdülőkorúaknak, idősebbeknek, betegségből lábadozóknak, vegetáriánusoknak, illetve mindazoknak, akik aktív életmódot folytatnak.

Shopping Cart