Barion Pixel

Ételintolerancia – Mire figyeljünk oda?

ételintolerancia, gluténérzékenység, laktózérzékenység, gluténmentes, laktózmentes,

Manapság egyre több ember küzd valamilyen intoleranciával. Mi az oka ennek a növekvő tendenciának? Milyen lehetőségei vannak annak, aki érintett? Ma ezt a témát járjuk körül!

Mi az az ételintolerancia?

Az ételintolerancia azt jeleneti, hogy az emésztőrendszer nehezen tud megemészteni, lebontani bizonyos típusú ételeket. Gyakran nevezik ezt az állapotot ételérzékenységnek is.

Ételintolerancia esetében a bélrendszer érzékennyé válik bizonyos ételekre, illetve alapanyagokra, és ezek fogyasztása kellemetlen tüneteket okoz. A túlzott gázképződés, a hasmenés vagy a székrekedés váltakozása, illetve a hasi fájdalom mind-mind jelezhet valamilyen összetevő iránti érzékenységet.

Mi az oka, hogy ilyen mértékben nő az érzékenységgel élők száma?

Dr. Szabó Endre gasztroenterológus úgy látja, hogy valóban növekszik azoknak a száma, akik egyes ételeket mellőznek az étrendjükből azért, mert ételintoleranciával küzdenek. Sokakban joggal merül fel a kérdés, hogy mi történik most a világban, miért van ennyi érzékenységgel élő ember, amikor a nagyszüleink nem figyeltek ennyire önmagukra, mégsem volt ilyen problémájuk.

Nos, ahhoz, hogy valóban helyes választ adjunk erre a felvetésre, szükség lett volna arra, hogy a nagyszülők korában is hasonló vizsgálatok álljanak rendelkezésre. Dr. Szabó Endre szerint ugyanis mára sokkal tájékozottabbak vagyunk, hiszen az internetnek köszönhetően a laikusok is könnyedén elérhetik az ilyen témájú kutatásokat. Ennek köszönhetően pedig egy tünet, például egy bőrkiütés, esetén sokkal hamarabb gyanakodnak laktózérzékenységre, mint korábban.

A doktorúr szerint tehát az ételintoleranciával élők száma azért nő ilyen gyorsan, mert a tudomány fejlődésével egyre több embernél lehet diagnosztizálni, ennek köszönhetően pedig kezelni is a problémát.

Ugyancsak nem elhanyagolható szempont, hogy a mai kor emberének táplálkozásában, illetve a mindennapi életében is sokkal több mesterséges anyag van jelen. Ma már rengeteg olyan új, többségében szintetikus vagy kémiailag módosított alapanyagot és terméket fogyasztunk és használunk, ami óriási megterhelést jelent az immunrendszerünk számára. Ezek az alapanyagok olyan gyorsan kerültek be a mindennapjainkba, hogy a szervezetünk nem volt képes alkalmazkodni hozzájuk, ezért sok esetben az intoleranciára jellemző tünetekkel védekezik.

Mi a különbség az ételintolerancia és az ételallergia között?

Nagyon fontos, hogy a kettőt megkülönböztessük, mert sok esetben ez a két fogalom összemosódik.

Az élelmiszerintolerancia akkor fordul elő, amikor az emésztőrendszer nem tud lebontani bizonyos típusú ételeket. Olyan tüneteket okoz, mint a gyomorrontás. A tünetek gyorsan, akár már az evés után néhány órával is jelentkezhetnek, közvetlenül az után, hogy az étel átjut az emésztőrendszeren.
Az élelmiszerintolerancia az emésztőrendszer működésére van hatással.

Az élelmiszerallergia ezzel szemben hatással lehet az immunrendszerre is. Élelmiszerallergia akkor fordul elő, amikor az immunrendszer egy fehérjét vagy más élelmiszer-összetevőt fenyegetésnek tekint. Ebben az esetben antitesteket bocsát ki a fenyegetés leküzdésére, aminek következtében allergiás reakció keletkezik. Leggyakrabban az allergiás reakció csalánkiütéssel, duzzanattal jár, súlyosabb esetben pedig légszomj és fulladás is előfordulhat. Már egy kis mennyiségű allergiát kiváltó élelemiszer elfogyasztása után pár perccel is megjelenhetnek ezek a tünetek.

Melyek az ételintolerancia leggyakoribb típusai?

A leggyakoribb ételérzékenységek a következők:

Laktózérzékenység
A laktózérzékeny emberek nem termelnek elegendő laktáz enzimet a tejben és a tejtermékekben található laktóz lebontásához. Ez a leggyakoribb érzékenység.

ételintolerancia, gluténérzékenység, laktózérzékenység, gluténmentes, laktózmentes

Hisztaminérzékenység
A hisztaminok olyan élelmiszerekben találhatók, mint a sajt, az ananász, a banán, az avokádó vagy a csokoládé. A hisztamin intoleráns emberek nem termelnek elegendő diamin-oxidáz enzimet ennek a vegyi anyagnak a lebontásához.

Gluténérzékenység
A glutén a búzában, a rozsban és az árpában található fehérje. A gluténérzékenység nem azonos a cöliákiával, az autoimmun betegség egy fajtájával. Ha cöliákiában szenved, a glutén károsítja a vékonybeleket. Ha nem cöliákiás gluténérzékeny, akkor a szervezet nehezebben emészti meg a glutént.

Melyek az ételintolerancia leggyakoribb tünetei?

Az ételintolerancia tünetei a következők:

  • hasi fájdalom
  • hasmenés
  • túlzott gázképződés, puffadás
  • fejfájás, migrén
  • gyomorégés
  • hányinger
  • gyomorrontáshoz hasonló tünetek

Mire kell odafigyelni az érzékenységgel élőknek?

Az étkezési napló jelentős mértékben megkönnyítheti az érzékenység típusának felismerését, illetve az orvossal való kommunikációt. Ehhez nincs szükség másra, mint egy egyszerű füzetre, amibe minden nap felírjuk, hogy mikor, mit és milyen mennyiségben fogyasztottunk. Az étel elfogyasztása után azt is jegyezzük fel, hogy okozott-e valamilyen panaszt, hogy éreztük magunkat, illetve milyen volt az emésztésünk. Egy ilyen napló vezetése probléma esetén a kezelőorvos számára is fontos információkat tartalmazhat.

ételintolerancia, gluténérzékenység, laktózérzékenység, gluténmentes, laktózmentes

Az érzékenységgel élők esetében előfordulhat, hogy szükség lesz bizonyos ételtípusok elhagyására, illetve valamilyen speciális diéta követésére.

Nagyon fontos, hogy oda kell figyelni a szükséges vitaminok és ásványi anyagok pótlására, mert az egyoldalú, hiányos étrend következtében könnyen hiányállapot alakulhat ki. Gyakori például, hogy azok, akik teljesen elhagyják a tejtermékeket, nem jutnak elegendő kalciumhoz és D-vitaminhoz. Számukra nélkülözhetetlen a pótlás.

Nincsenek könnyű helyzetben azonban az érzékenységgel élők, ha pótolni szeretnék a hiányzó vitaminokat és ásványi anyagokat. Nagyon sok étrend-kiegészítő tartalmaz például glutént vagy laktózt, így ezek fogyasztása szintén problémát okozhat.

A Salus termékcsaládban azonban számos olyan étrend-kiegészítő található, amelyek glutén-, laktóz-, élesztő- és tartósítószermentesek, így könnyedén beilleszthetők egy speciálisabb étrendbe is.

Például:

Shopping Cart