Barion Pixel

Miért kell D-vitamin az erős immunrendszerhez?

d-vitamin, immunerősítés, természetes immunerősítés, immunerősítés kamaszoknak, immunerősítés felnőtteknek

A D-vitamint gyakran nevezik napfény vitaminnak, mert a szervezet a napfény hatására állítja elő. Hazánkban viszonylag magas a napsütéses órák száma, ennek ellenére a lakosság nagyrésze mégis küzd a hiányával. Érdemes odafigyelni a pótlására, mert D-vitamin nélkül nincs erős immunrendszer! Miért? Erre ad választ a mai bejegyzésünk!

Mi a D-vitamin valójában?

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin. Szervezetünk napfény hatására, természetes módon termeli, ám a szürke téli hónapokban szükség lehet pótlásra.
A D-vitaminnak számos funkciója van. Talán a legfontosabbak a kalcium és a foszfor felszívódásának szabályozása, valamint az immunrendszer normál működésének elősegítése.

Miért fontos a D-vitamin az immunrendszer számára?

Dr. Fáy Andrea bőrgyógyász egy internetes magazinban arról ír, hogy a D-vitamin egyike a nélkülözhetetlen vitaminoknak, mert szervezetünknek alig van olyan folyamata, amelyben ne lenne szerepe. Képes erősíteni az immunrendszert, így segít felvenni a harcot a gyulladásos, a daganatos és az autoimmun betegségekkel szemben is. Ezen felül jelentős szerepe lehet a kettes típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében is.

A szakember kiemeli, hogy ha tartósan alacsony a D-vitamin szintje a szervezetünkben, akkor számos betegség kialakulásának kockázata növekszik. Nem csak a kisebb fertőzések száma emelkedhet, hanem olyan súlyos következményekkel is járhat, mint a krónikus betegségek kialakulása, beleértve a daganatos megbetegedéseket, a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, a magas vérnyomást, az agyvérzést, a meddőséget, az asztmát, illetve a reumatológiai betegségeket. Sőt, a D-vitamin-hiánynak szerepe lehet a depresszióra való hajlam erősödésében is.

Összességében tehát elmondható, hogy a D-vitaminnak jelentős szerepe van abban, hogy testünk legfontosabb védelmezője, az immunrendszerünk, megfelelően működjön. Ha ugyanis ez a védőpajzs meggyengül, akkor az káros hatással lehet a szervezetünk teljes működésére.

Milyen tünetek utalnak a D-vitamin hiányára?

Az első és talán legfontosabb tünet, ami jelzi a D-vitamin szintjének csökkenését, a fertőzések gyakori felbukkanása. Ennek oka, hogy a D-vitamin támogatja az immunrendszer működését, így a hiánya esetén védtelenebbek lehetünk a fertőzésekkel szemben.

Nagyon gyakran jelzi például egy-egy elhúzódó, nehezen gyógyuló légúti megbetegedés a D-vitamin alacsony szintjét.
Ugyancsak jelezheti a hiányt a tartós lehangoltság, fáradékonyság, esetleg rosszkedv.

Hogyan pótolható biztonságosan a D-vitamin?

Ha szeretnénk ellenőriztetni a D-vitamin szintünket, akkor erre lehetőség van egy egyszerű vérvizsgálat keretében. Az eredmény ismeretében a szakorvos pontos tájékoztatást tud adni a pótlás mennyiségére és módjára.

Ha azonban szeretnénk a megelőzésre tenni a hangsúlyt, akkor számos természetes módszer áll a rendelkezésünkre, hogy biztosítsuk szerveztünk számára a szükséges D-vitamint.

A legegyszerűbb és legtermészetesebb módszer, ha eltöltünk naponta 15-20 percet a szabadban, amikor süt a nap. Sokakban felmerül a kérdés, arra vonatkozóan, hogy hogyan jutunk D-vitaminhoz, ha napvédő krémeket használunk. A szakemberek javaslata ebben a témában az, hogy a déli órákban, amikor a legerősebb a sugárzás, mindenképpen használjunk fényvédőket, de a kora esti és reggeli órákban nyugodtan tartózkodhatunk ezek nélkül a napon. Természetesen vannak kivételek, ugyanis az, hogy ki és mennyi időt tartózkodhat a napon anélkül, hogy aggódnia kellene, függ a kortól, a bőrtípustól és az egészségi állapottól is. Bizonytalanság esetén érdemes kikérni szakember tanácsát.

A másik lehetőség, hogy előnyben részesítjük a D-vitaminban gazdag élelmiszerek fogyasztását. Kiváló források közé tartoznak a tej- és tejtermékek, a növényi olajok, a halak, a tojás, a borjú- és marhahús vagy a gomba.
Bár ezek az ételek nagyszerű források, mégis előfordulhat, hogy kiegészítésre van szükség.

Ha kiegyensúlyozott megoldást keresünk, akkor a legjobb választás egy természetes alapú, D-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítő. A Salus termékcsaládba tartozó Floradix ImmunErő étrend-kiegészítő szirup például ilyen. 100%-ban természetes összetevőkből készül, sőt, a D-vitaminon kívül tartalmaz még C-, B12-, B6-vitaminokat, valamint szelént, cinket és echinaceát is, így komplex támogatást nyújthat az immunrendszer számára.

A Floradix ImmunErő nem tartalmaz alkoholt, tartósítószereket, színezéket, illetve mesterséges aromákat. Laktóz-, glutén és élesztőmentes, illetve tökéletesen beilleszthető a vegetáriánus és vegán étrendbe.

Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a változatos és vegyes étrendet. Az oldalon található cikkeinkkel a célunk az információközlés és a tájékoztatás, semmilyen körülmények között nem szeretnénk azt sugallni, hogy étrend-kiegészítő fogyasztása nélkül nagyobb valószínűséggel fordulnak elő a betegségek, illetve nem őrizhető meg az egészség. Kérünk, hogy bármilyen egészségügyi panasz esetén első lépésként konzultálj kezelőorvosoddal és az ő ajánlása szerint járj el.  

Shopping Cart